
Wat bestaan er toch veel mooie boeken! Zodra een schrijver in zijn boek verwijst naar een ander interessant boek, dan komt die ook gelijk op mijn verlanglijstje. Er blijft op deze manier steeds een nieuwe wereld voor je open gaan.
In een eerder artikel gaf ik al mijn persoonlijke top 5 meest inspirerende boeken. Deze boeken raad ik je dan ook zeker aan om te lezen!
The one minute teacher, Spenser Johnson Socrates op sneakers, Elke Wiss The Practice, Seth Godin De kleutervriendelijke school, Betsy van de Grift Quiet, Susan Cain |
Ik lees graag boeken over onderwijs, maar ook zeker boeken die zich meer richten op bewust, gezond en gelukkig leven. Boeken over mindfulness, mindset en omgaan met obstakels. Juist deze boeken geven soms hele mooie inzichten die mijn handelen of visie op werk sterk beïnvloeden.
Gelukkig is er een rijkdom aan interessante boeken. Op deze pagina zal ik een onderverdeling maken in drie categorieën: mindset & mindfulness, het jonge kind en tot slot leren & ontwikkelen. De categorieën hangen natuurlijk sterk samen, maar voor het overzicht heb ik deze onderverdeling gekozen.

5x Mindset & mindfulness
Wil je graag werken aan jouw eigen mindset? Dan raad ik je deze boeken aan. Ze hebben mij mooie kaders gegeven om te reflecteren op mijn eigen levensstijl, werkhouding en interactie met de omgeving.
Gezond leven met mindfulness, John Kabat-Zinn Beter nu, Rob Brandsma Daily Stoic, Ryan Holiday The obstacle is the way, Ryan Holiday The Practice, Seth Godin |
Sta je nog maar net op het pad van mindfulness? Dan raad ik je het boek Gezond leven met mindfulness van John Kabat-Zinn aan. John Kabat-Zinn is de grondlegger van mindfulness zoals wij het in het westen kennen. Zoals ze bij mij op de mindfulnessopleiding zeiden ‘wat je leert is oosters, hoe je het leert is westers’.
Het boek Beter nu geeft een mooie uitleg over de waarde van leven in het moment en hoe je dit kan oefenen. Het is een boekje dat gemakkelijk leest. Dus echt een aanrader als je tools zoekt om mindfulness in de praktijk te brengen!
Ben je meer opzoek naar een boek dat je met regelmaat kan lezen, om zo dagelijks aandacht te geven aan jouw ontwikkeling en mindset? Dan is The Daily Stoic misschien wel het boek voor jou. Het zijn stukken van verschillende filosofen, hier reflecteert Ryan Holiday vervolgens op.
Ryan heeft zelf ook verschillende boeken geschreven, ook vanuit de Stoïcijnse filosofie. Onder andere het boek The obstacle is the way. Samen met The Practice vormen dit twee boeken die je kunnen helpen om eens op een andere manier naar obstakels, mindset en ontwikkeling te kijken (en mee te oefenen!).
Welk staat er nog op mijn lees-wishlist? Zen mind, beginner’s mind werd mij aangeraden tijdens een podcast van Tim Ferris. Hij sprak hier met George Mumford, de coach van o.a. Micheal Jordan. Het is boek is een soort introductie Zen meditatie en vooral erg populair in Amerika.
5x Jonge kind
Er is ontzettend veel te lezen en te leren over ‘Het jonge kind’. Deze vijf boeken is een mix van praktische en theoretische boeken. Met deze set kan je toffe hoeken inrichten, maar ook bewust en onderbouwd een visie vormen voor jouw handelen.
De kleutervriendelijke school, Betsy van de Grift De lastige kleuter, Betsy van de Grift Meer zorg voor kleuters via spelbegeleiding, Miet Fourniret Spelen in uitdagende hoeken, Bianca Antonissen De leeruitdaging voor het jonge kind, James Notthingham |
Zoals je kan zien heb ik twee boeken van Betsy van de Grift in de lijst staan. Zij maakt een ontzettende interessante koppeling tussen de breinontwikkeling van de mens en de ontwikkelbehoeften van jonge kinderen.
Als je wil leren hoe je spelbegeleiding (beter) vorm kan geven, dan is het boek Meer zorg voor kleuters echt heel handig (je kan natuurlijk ook mijn artikel over spelbegeleiding lezen ;)) Ik heb het boek tijdens de Master SEN ontdekt en het had mij ontzettend veel geholpen met de modules over spelbegeleiding.
Ook al is het een aantal jaar terug, het blijft een goed boek ter ondersteuning voor mij en m’n collega’s. Spelen in uitdagende hoeken is hier een hele mooie aanvulling op. Met deze twee boeken samen heb je een goede combinatie van praktische tip en planmatig werken.
In mijn artikel Maak het leerproces visueel schreef ik al eerder over de leerkuil. Een prachtige visualisatie die veel inzicht geeft. In dit boek richt James zich op jonge kinderen, inclusief handige tips om samen met jonge kinderen de leerkuil in te duiken.

5x Leren & ontwikkelen
Deze vijf boeken zet ik in om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. De selectie helpt jou om kinderen inzicht te geven aan hun leerproces. De boeken sluiten allemaal aan bij de groei-mindset en oplossingsgericht werken.
Mediërend leren, Floor van Loo & Emiel van Doorn De Leeruitdaging, James Notthingham Leren zichtbaar maken met formatieve evaluatie, Shirley’s Clarke 10 mindframes om leren zichtbaar te maken, John Hattie Kids’ Skills, Ben Furman |
De visie van Mediërend leren gaat uit van de mogelijkheid om je leven lang door te leren. Er zijn altijd mogelijkheden om te groeien en ontwikkelingen. Niet uitgaan van een label of etiket, maar vanuit de kwaliteiten en uitdagingen van een persoon.
De schrijvers hebben verschillende cognitieve bouwstenen omschreven, hierin komen bijvoorbeeld de executieve functies terug. Ze geven je, naast een stevige theoretische onderbouwing, ook praktische handvatten.
En daar hebben we hem weer, De Leeruitdaging! In dit boek staat de leerkuil centraal. Een persoon zit in de leerkuil op het moment dat hij of zij tegenstrijdige ideeën heeft, of simpel weg nog geen idee.
De leerkuil geeft kinderen ontzettend veel inzicht in hoe leren kan voelen, soms (of meestal) is het best spannend! Dit boek kan je ondersteunen als je de groei-mindset bij kinderen wil stimuleren. Samen met mijn leerladders kunnen de kinderen in mijn klas het ‘wiebelige’ gevoel van het leren beter plaatsen en gaan dus meer uitdagingen aan! (Ze staan bij mijn downloads).
De 10 mindframes en Leren zichtbaar maken met formatieve evaluatie zijn beide wederom een mooie combinatie van wetenschap en praktijk. De mindframes geven je kaders om te evalueren en een stevige visie neer te zetten om hier vervolgens naar te handelen.
Van Leren zichtbaar maken heb ik zelf een beknopte versie, die is ook beschikbaar van de mindframes. Zo heb je voor tien euro een handig pocketboekje, ik blader ze eens in de zoveel tijd door als een soort opfriscursus.
Tot slot wil ik graag aandacht geven aan het boekje Kids’ Skills, het is een oldtimer in deze lijst, maar nog steeds zeer waardevol naar mijn mening! Vanuit een oplossingsgerichte visie kan je kinderen helpen bepaalde vaardigheden te oefenen.
Ben Furman heeft een aantal stappen beschreven die een professional of ouder ondersteunt om kinderen op een positieve manier te begeleiden. Samen met het kind maak je een plan om van een ‘probleem’ een uitdaging te maken: het leren van een vaardigheid.
Ik heb deze methodiek al meerdere keren ingezet als leerkracht en remedial teacher. Eén van de eerste keren was ik nog een startende leerkracht, ook toen kon ik het prima uitvoeren. Dit geeft voor mij de toegankelijkheid aan, maar ook gelijk de kracht van Kids’ Skills.