Meteen naar de inhoud

Zo help je kinderen mindful omgaan met teleurstelling

Teleurstelling kan een lastige emotie zijn voor kinderen, daarmee omgaan is dan ook een grote uitdaging. Mindfulness heeft mij goede handvatten gegegeven om kinderen te helpen omgaan met teleurstelling, deze wil ik graag met jou delen. 

Help jouw kind mindful omgaan met teleurstelling door: de emotie op te merken, de situatie en het gevoel te erkennen (zonder oordeel) en tot slot compassie te tonen. Bij mindfulness heb je aandacht voor het moment, dus ook de minder prettige momenten.

In het kort…

De eerste stap is dus de emotie überhaupt op merken. Zodra je de teleurstelling ziet bij jouw kind kun je dit benoemen. Je geeft de situatie en het gevoel erkenning.

‘Ik zie dat je emotioneel bent, voel je je teleurgesteld? Dat snap ik, dat mag ook.’

Nadat het gevoel is opgemerkt, help je jouw kind het gevoel te aanvaarden. De situatie zal niet veranderen, maar het gevoel mag er zijn.

Je kunt hem vragen of hij de teleurstelling in zijn lichaam voelt, misschien kan hij zelfs het gevoel kort beschrijven? Het aanvaarden kan soms best even tijd kosten, ook dat is oké. Je kunt het proces niet versnellen of forceren.

Tot slot kun je samen kijken wat hij nu nodig heeft om het los te kunnen laten. Misschien even een momentje voor zichzelf, een aantal keer bewust ademen of een lekkere knuffel van mama of papa.

Emoties kun je op een neutraal moment ook samen bekijken en verkennen, bijvoorbeeld tijdens een begeleide meditatie. Doe dit thuis op een rustige, fijne plek.

Door aandacht te geven aan teleurstelling tijdens een meditatie wordt het gevoel niet weggedrukt. Binnen meditaties geef je ruimte aan emoties, we uiten deze niet, maar we bekijken het gevoel.

Door jouw kind te helpen de teleurstelling op te merken, ontstaat de mogelijkheid om dit gevoel te aanvaarden. Hierdoor zal het gevoel hem op een later moment minder ‘lastig vallen’. Dit kan in nieuwe situaties misschien al helpen!

Er zijn verschillende meditaties en oefeningen die ik regelmatig gebruik in de klas, en met succes! Daarnaast is jouw eigen houding belangrijk, onderschat niet wat de invloed is van een rolmodel (jij dus). Lees verder om meer te leren over jouw houding, meditaties en het ademen.

(Ik heb nu hij/hem gebruikt, maar de tekst is natuurlijk ook voor dochters…)

Hoe helpt mindfulness kinderen omgaan met teleurstelling?

Jouw eigen houding
Mediteren
Bewust ademen

Met behulp van mindfulness leer je met compassie omgaan met emoties, impulsen, problemen en alle drukte die wij, volwassenen en kinderen, ervaren door de dag heen.

Ik wil als eerste aandacht geven aan jouw eigen houding. Hoe mindful reageer jij bij teleurstelling? Er zijn zeven houdingskwaliteiten die je bij mindfulness beoefent. Deze zeven elementen helpen mij omgaan met obstakels.

Deze houding oefen je vooral tijdens meditaties. Mindful omgaan met teleurstelling door de emotie te aanvaarden, niet te oordelen over het gevoel en dit gevoel uiteindelijk los te laten.

Door zelf hier mee te oefenen, heb ik ook veel bewuster kinderen kunnen begeleiden bij de verwerking van teleurstellingen.

Zodra jijzelf mindful en met compassie reageert op situaties, kunnen jouw kinderen dit overnemen. Jij bent immers hun voorbeeld.

Ik kan je daarom ook zeker aanraden om zelf ook te oefenen met mediteren, samen met jouw kind of alleen. Wat jullie zelf het prettigste vinden.

De 7 houdingskwaliteiten van mindfulness

 1. Aanvaarden
 2. Nieuwsgierig, met een frisse blik
 3. Niet-oordelen
 4. Niet-streven
 5. Los laten
 6. Geduld
 7. Vertrouwen hebben

Onderzoek gedachten en emoties

Bewust aanwezig bij elk moment. Bij mindfulness onderzoek je het moment met een open en vriendelijke houding. Je bent nieuwsgierig hoe iets voelt, welke gedachten voorbij komen en wat je voelt in je lijf. Zonder oordeel observeer je jouw gevoel en gedachten.

Door vriendelijke aandacht te hebben voor het moment, zal je langzaam merken dat je een verandering voelt. Verandering in je houding, reacties en handelen.

Je staat stil en ervaart bijvoorbeeld irritatie of teleurstelling bewust, zonder dat je er gelijk iets mee hoeft te doen of er op moet reageren (iets wat ikzelf echt heel fijn vindt!).

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag weten hoe de wereld in elkaar steekt. Een houding die je goed kunt gebruiken bij het beoefenen van mindfulness. Je verkent hoe alles bij jou van binnen werkt.

Wat ik een mooi onderdeel vind van mindfulness is dat je het gevoel op een afstand gaat bekijken en verkennen. Je leert het gevoel los te koppelen van jouw identiteit. De teleurstelling is iets dat je voelt, je bent niet de teleurstelling. Het is alleen een gevoel.

Dat kan een hele geruststelling zijn, gevoelens en emoties komen en gaan. Net zoals de verschillende donkere of lichte wolken aan de lucht die komen en gaan. 

Mediteren om je gevoel te (v)erkennen

Zoals ik al kort heb beschreven heb je bij mindfulness aandacht voor alles wat van moment tot moment langs komt. Je geeft dus ook ruimte voor ‘negatieve’ emoties en gevoelens. Dat je hier ruimte aan geeft, betekent niet dat je jouw kind de ruimte geeft om de tent af te breken of anderen pijn te doen.

Door te oefenen met mediteren en de aandacht naar binnen te richten, zullen kinderen minder snel handelen vanuit de automatische piloot. Het handelen zal minder impulsief zijn en zij zullen situaties gemakkelijker aanvaarden voor wat ze zijn: een moment dat ook vanzelf weer voorbij gaat.

Tijdens het mediteren kan je jouw eigen gedrag en gedachten onder de loep nemen. Je neemt de tijd om echt stil te staan bij je gevoel. Zodra je de tijd neemt om stil te staan bij emoties, zal je merken dat deze gevoelens ergens in het lichaam waar te nemen zijn. Ik krijg bijvoorbeeld altijd keelpijn als ik mijn verdriet probeer te verdringen of niet wil huilen. Andere bekende plekken zijn de borstkas, de nek en schouders.

Bij kinderen werkt het ontzettend goed om de meditaties aan de hand van een verhaal te begeleiden. Zo heeft de schrijfster Marneta Viegas verschillende meditaties geschreven die je kunt voorlezen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf verhalen bedenken die jij passend vindt voor jouw kind. Als hij of zij bijvoorbeeld er van zwemmen houdt, kun je zorgeloos drijven door het water of zwemmen met dolfijnen.

Eline Snel vergelijkt de innerlijke/ emotionele toestand met het weer. Je kan je kind vragen wat het weerbericht van binnen is. Schijnt de zon misschien? Of komen er donkere wolken aan? Dit weerbericht kun je ook samen tekenen. Door op deze manier stil te staan bij de stemming van jouw kind, lukt het ook beter om deze te aanvaarden.

5 tips voor mediteren met jouw kind

 1. Zorg voor een rustige plek
 2. Zorg voor voldoende tijd
 3. Vraag of jouw kind alleen of samen wil mediteren
 4. Luister verschillende meditaties, welke stem vinden jullie fijn?
 5. Wil je zelf graag voorlezen? Gebruik gerust je eigen woorden

Bewust ademen

Naast de meditaties is er nog een krachtig hulpmiddel dat we altijd bij ons hebben: onze ademhaling. Na een intense teleurstelling, kan het heel prettig zijn om even aandacht te hebben voor de adem.

Laat jouw kind even de handen op zijn buik leggen en vijf keer (of vaker) rustig de adem te volgen. Oefen dit ook op momenten zonder heftige emoties. Op die manier vergroot je de kans dat jouw kind de strategie toepast op een emotioneel moment. 

Door aandacht te richten op de ademhaling, komen we gelijk in contact met ons lichaam. Het heeft op mij altijd een kalmerend effect. Soms heb ik wel een stuk langer nodig dan vijf keer ademhalen, maar ik ben dan in de gelegenheid om dat ook te voelen. 

Vanuit de ademhaling kan je de aandacht voor jouw kind verplaatsen naar de rest van het lichaam. Voelt hij de teleurstelling ergens in het lichaam? En voelt hij zich nog ergens gespannen? Of voelt hij ergens een drukkend of prikkend gevoel?

Drie minuten ademruimte met compassie

De drie minuten ademruimte is een korte meditatieoefening. Deze meditatie haalt je uit de automatische piloot. Hierdoor kom je in de gelegenheid om jezelf compassie te tonen voor de teleurstelling. Het is net wat uitgebreider dan puur en alleen bewust adem halen.

Bewustzijn
Wordt je bewust van het moment. Doe eventueel je ogen dicht. Welke gedachten merk je op? Welke gevoelens ervaar je? Welke sensaties voel je in jouw lijf? Ga als een onderzoeker door je lijf en gedachten.
Adem
Breng vervolgens de aandacht naar de adem. Adem rustig in en uit. Het is oké als je ongemak of onrustig bent. Blijf rustig ademen. Doe je handen op je buik en voel hoe die op en neer gaat.
Ben je thuis? Houd dan je knuffel stevig tegen je buik.
Uitzoomen met compassie
Voel je handen of knuffel op je buik. Streel je eigen hand zachtjes. Het is oké. Wees maar lief voor jezelf. Wat zou jouw knuffel tegen jou zeggen? Breng je aandacht langzaam naar jouw hele lijf.
Voel je lichaam als geheel. Wat voel je nu? Wat heb je op dit moment nodig?

De houthakker

Zeker als er nog spanning in het lijf zit, kan het fijn om te bewegen tijd het ademen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘de houthakker’ doen om te ontladen.

Je houdt zogenaamd een bijl vast, een goeie stevige bijl. Terwijl je langzaam inademt, hef je de handen boven het hoofd. Daar blijf je even drie tellen. Vervolgens hak je lekker hard in het hout, met een krachtige ‘HA’ laat je je bovenlichaam en armen naar voren zwiepen. Je kan even blijven hangen met zachte armen en nek of nog een keer in het hout hakken.

Leesvoer

Wil je graag meer lezen over mindfulness? Of ben je op zoek naar uitgeschreven meditaties? Dan raad ik je deze boeken aan: 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *